Leopold Bloom macskáinak füle hegye

A way a lone a last a loved a long the riverrun, past Eve and Adams, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs.

Közérdekű hirdetés


Ügyek








Friss topikok

  • Abindarraez: Értem én, de a rossz iróniát még kevésbé bocsátom meg mint a sime hülyeséget. (2009.01.08. 01:29) A csend megszakítása II
  • Abindarraez: Engem nem érdekel mit hogy kell írni, úgyis az lesz, amit írnak és nem amit az akadémia szeretne (... (2008.09.29. 23:16) Na ez azért már nekem is sok...
  • Abindarraez: Ez mind így van, de attól még Hitler első nemzetközi szerződését a Vatikánnal kötötte, és a Wehrma... (2008.09.21. 11:36) Ha-Ha-Ha
  • Lenny Back: "You feel untied, beatified, and loved...for evermore." (2008.09.15. 22:49) Richard Wright meghalt.
  • Abindarraez: Pontosan. Csak majd' 200 évet tévedett a drága :D De ne vessük a szemére, végülis csak egy kommuni... (2008.09.08. 13:16) Palin

Emberek




































Zászlók













Ojjé

2008.08.29. 09:43 Abindarraez

 

A nap meglepetése: a vatikán még mindig a középkorban él. Már nem a pápa feladata eldönteni, mi a művészet és mi nem, és semmiféle autoritással nem rendelkezik senki és semmi felett az egyházán kívül. Ha egy galéria ki akar állítani egy szobrot egy valószínűleg soha nem létezett embert bármilyen módon ábrázolva, akkor ahhoz minden joga megvan, ha nem tetszik nem kell megvenni a belépőjegyet de a hisztériázással csak az amúgyis béka segge alatt levő megbecsülésű Katolikus Egyházat járatja le. Nem hiszem, hogy a Disney rajongói klub felszólalna egy Miki egeret nem kanonikusan ábrázoló műalkotás miatt, és ha mégis, senkit se érdekelne.
 

4 komment

Címkék: vélemény kult hír vallás pápa idióta katolikus nyerh

A bejegyzés trackback címe:

https://bloom.blog.hu/api/trackback/id/tr14638952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gárdonyi 2008.08.29. 11:41:48

But Italy's culture minister, Sandro Bondi, said museums that receive state funds should not "exalt artworks of desecration, of useless provocation and of nonsense".

Ez nem a Pápa, hanem egy társadalmi csoport (a vallásosak) ügye. Őket meg ugye, mert demokrácia van, képviseli az állam. Ha túl sokaknak nem tetszik, (értsd: a végrehajtó hatalom kénytelen beleavatkozni) akkor bizony nem lehet kiállítani nyilvánosan. A művészet és a szabadság egybefonódásáról szóló süket szövegeket meg hagyják már abba.

Abindarraez 2008.08.29. 11:54:37

Már miért ne lehetne? Ha valakinek nem tetszik, akkor nem nézi meg, pont, de az, hogy egy galéria mit állít ki kizárólag a galéria vezetőségére tartozik és senki másra, főleg nem egy másik állam teokratikus diktátorára.

Gárdonyi 2008.08.29. 12:25:47

Mitől másik állam? Egyébként a művészi szabadságnak is vannak határai. Mondhatnánk, a témában illetékes opinion leaderek majd eldöntik. Ennek a halmaznak csak egy kicsi, és elhanyagolható, része a galéria kurátora. Mivel a műtárgy egyértelműen vallásos konnotációkkal terhelt, ezért nem csak az esztétáknak, de a teológusoknak is dolga, hogy elhelyezzék a kortárs kultúrában. Mindenkinek joga van a véleményéhez, és akinek sikerül meggyőzni a legfőbb hatalmat, mely ebben az esetben nyilvánvalóan az állam, annak lesz igaza. Fel lehet háborodni, hogy ezek megint mit csinálnak, de akkor pontosan ugyanannyira vagy szűklátókörű, mint egy kreacionista. A poszt-modern éppen a többnézőpontúság diadala. Egymás mellett élnek a paradigmák. Hagyjál fel végre a XIX. századdal!

Abindarraez 2008.08.29. 12:45:55

Mert a vatikán és olaszország két különálló, szuverén állam.
Ezeket a határokat a kérdéses alkotás nem lépi át, mivel az egyetlen bűn amit elkövet, az istenkáromlás, alapvetően hülyeség és értelmes ember nem veszi komolyan. A "right to offend" meg igenis része az alapvető szabadságjogoknak.
A kulturában meg senki se helyez el semmit, maximum megpróbálja utólag kiötleni, hogy is került ez oda.
A paradigmák együtt élése meg szerintem azt is takarja, hogy az egyikből nem nyúlunk át a másikba, hogy "nanemá, ez nekem nem tetszik, tilcsukbe". A katolikusok azt csinálnak a feszülettel amit akarnak, de senki másra nincs joguk rákényszeríteni, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá. Egy hindu nem mondhatja nekem, hogy nem ehetek marhát.
süti beállítások módosítása